16 grudnia w godzinach 18.00-21.00 Toruń drżał, wieść o „WEGilii
alterkonsumpcyjnej” dotarła do tych starszych tych i młodszych.
Zebrało się około 70 osób. Podczas minimalistycznego pokazu gotowania
zaprezentowaliśmy: humus, sojanez i świąteczny napój sojowo-orzechowy.
Dzięki wsparciu sponsorów mogliśmy stworzyć takie dania jak: parówki
sojowe w cieście francuskim, chleb czapati, pierniczki, makowiec, sernik z
tofu z brzoskwiniami, kapusta z grochem i makaronem, sos po grecku z
kotletami sojowymi/soczewicowymi, „kaczka” z jabłkami, buraczki
pieczone, wcześniej wspomniane humus, sojanez i świąteczny napój
sojowo-orzechowy oraz sos z tofu. Ponadto prezentowaliśmy: wędliny
sojowe, pasztety, parówki sojowe z ketchupem i musztardą, pulpety,
cieciorki w pomidorach, wege bitki, paprykarze.
Na rynku wymiany można było znaleźć: ksiązki, biżuterie, sprzęty
domowego użytku jak np. żelazko i wiele innych rzeczy. W czasie trwania
imprezy zachęcaliśmy ludzi do zapoznania się z naszymi materiałami
dotyczącymi weganizmu, ekologii, wykorzystywania zwierząt, alternatywnego
trybu życia. Zachęcaliśmy również do tego, by podczas zakupów
zwracali oni uwagę na produkty naszych sponsorów, ponieważ są one
łatwo dostępne a jak można było się przekonać, są one bardzo
smaczne. Podczas degustacji każdy mógł wybrać, z kilkunastu wegańskich
potraw, coś dla siebie. Imprezę zakończył koncert zespołu
Degrengolada. Przy rytmach punkrock, ska, reggae, rock można było
zastanowić się nad nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia i nad tym
jak zaprzestać cierpieniu i mierci zwierząt oraz pomóc naszemu
wspólnemu domowi – Ziemi.
Dziękujemy bardzo firmom: Primavika, Polsoja, Bio Babalscy, Bio Raj, Gato
Grześ; sklepom: Eko smak, „Zdrowie” Uniwersam oraz ludziom którzy
przygotowali potrawy, za współtworzenie z nami „WEGilii
alterkonsumpcyjnej”, i szczególnie Ziemowitowi i Domowi Muz. Zapraszamy
na inne nasze imprezy.