6a edycja Toruńskiego Tygodnia
Weganizmu (plus JEDEN )
„ZWIERZĘTA MNIE OBCHODZĄ”
5 maja, poniedziałek,
18:00 Dom Muz (ul.Podmurna
1/3)
„Jak one to
znoszą?"
Andrzej Czabański, Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Spotkanie o
realiach hodowli kur w systemie klatkowym,
o śledztwie na fermie jednego z największych polskich producentów jaj. http://jakonetoznosza.pl/
6 maja, wtorek, 17:30,
Dom Muz
"Rowerem z
Polski na koniec Afryki przez nieznane"
Łukasz – weganin i podróżnik. Zabiera ze sobą rower i
jeździ, zwiedzając nowe miejsca, obserwując, spotykając i zatrzymując się u
różnych, miejscowych ludzi. Opowie nam między innymi o swojej ostatniej, prawie 4-letniej podróży z Polski do RPA
przez Europę, Turcję, Bliski Wschód i całą Afrykę.
7 maja, środa, 17:00 Labsen CSW Znaki Czasu, (ul. Wały gen. Sikorskiego 13)
Odżywcza sztuka,
czyli jadalne rzeźby
Artyści Magdalena Aleblewicz , Magdalena Draszanowska i
Xavier Bayle zapraszają na proces tworzenia sztuki z roślin, krótką wystawę i publiczne spożycie unikalnej sztuki.
Skosztuj etycznej kultury.
8 maja, czwartek, 18:00
Dom Muz
"Najczęściej
zadawane pytania o weganizm i sport"
Emil Stanisławski, jeden z inicjatorów portalu Vegan
Workout http://veganworkout.org.pl/
9 maja, piątek, godz.
18:00, Klub Melissa i Jazz, (ul.Mostowa 10)
„Witarianizm –
wegańska dieta na surowo – prawdziwe historie toruńskich surojadów.”
Dieta RAW, surowa dieta czyli sposób odżywiania się głównie
surowymi owocami i warzywami jest coraz bardziej popularna. Przez wielu
uznawana jest zapewne za chwilową modę, dla innych jest świadomym wyborem, sposobem
na życie czy drogą do zdrowia.
Co nas przekonało do zmiany diety? Opowiemy o tym jak
rozpoczęła się nasza przygoda z surowym jedzeniem.
Dlaczego warto jeść surowe?
Enzymy, chlorofil i gęstość odżywcza pokarmów – kilka słów o odżywianiu.
Jak i co jeść na surowo? Opowiemy o naszym codziennym menu,
o naszych doświadczeniach związanych ze zmianą diety i o tym na co zwracać
uwagę będąc na diecie witariańskiej. O motywacji i zmianie przyzwyczajeń
żywieniowych.
Jesteś ciekaw jak wygląda dzień na „surowo”? A może chcesz
zmienić swój styl odżywiania, a nie wiesz jak się do tego zabrać? Przyjdź i posłuchaj
naszych historii i posmakuj naszych potraw.
Prowadzący:
Jacak Watała - Od ponad dwóch lat zafascynowany wpływem
surowego żywienia na zdrowie. Ucząc się życia na surowo popełnił masę błędów,
przezwyciężył kilka problemów i nieprzerwanie szuka odpowiedzi na nurtujące go
pytania. Lubi spędzać czas odkrywając nowe miejsca i smaki.
Renata Wypij, od wielu lat z pasją zgłębia tajniki zdrowego
żywienia, swoją przygodę z witarianizmem rozpoczęła kilka lat temu. Stawia na
naturę w diecie, higienie i czystości. Uwielbia spacery i słońce. W kuchni eksperymentuje
kulinarnie, a efekty publikuje pod adresem naturalnie.org . Prywatnie mama
pełnego energii sześcioletniego odkrywcy świata.
10 maja, sobota, Dom
Muz, godz. 16:00
Weganustacja, szwedzki stół po wegańsku, płacisz 10 zł i jesz do woli. Klimat kulinarnej
świeżości i różnorodności, loteria fantowa, pokaz filmów, ….
11 maja, niedziela,
Godz. 12:00, KulturHauz, (ul.Sienkiewicza 11)
Dżem session
Robimy naleśniki na
żywo, a Ty wybierasz farsz! Słodycze bez
okrucieństwa i ciasta do wyboru. Impreza nie dla cukrzyków.
Podczas Tygodnia Weganizmu plus Jeden, skorzystaj z oferty
baru Karrotka (ul. Łazienna 9), który proponuje 10 % zniżki na dania wegańskie
na hasło „Tydzień Weganizmu”.
W tym samym tygodniu w nowej toruńskiej restauracji Ciasna
(ul. Podmurna 17) prawie wszystkie potrawy będą wegańskie. Łap okazję!
Plus jeden
21 maja, środa, godz. 17:00
Kino Centrum, CSW
Premiera filmu Live and let Live
Niezwykłe historie ludzi, których życie odmienił weganizm
uzupełnione wypowiedziami autorytetów z dziedziny medycyny, filozofii, etyki,
prawa, ochrony środowiska i socjologii. Pełnometrażowy film dokumentalny „Live
and let live” analizuje dietę roślinną z różnych perspektyw. Ogólnopolska
premiera odbędzie się już 14 maja w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia
Wegetarianizmu
Choroby cywilizacyjne, skandale żywnościowe, dewastacja
środowiska i przedmiotowe traktowanie zwierząt – wszystkie te problemy
skłaniają coraz większe rzesze ludzi do refleksji nad wyborami żywieniowymi.
Czy takie przemyślenia mogą zamienić rzeźnika w weganina, a właściciela
wielkiej fermy mleczarskiej doprowadzić do założenia domu spokojnej starości
dla zwierząt gospodarskich? Marc Pierschel, reżyser pełnometrażowego filmu
dokumentalnego „Live and Let Live”, udowadnia, że jest to możliwe!
– Jeżeli ja mogłem przejść na dietę roślinną, każdy może –
mówi Aaron Adams, który kiedyś zajmował się ubojem królików. Dziś prowadzi
jedną z najsłynniejszym wegańskich restauracji w USA.
To jeden z sześciu
bohaterów filmu, których życie odmienił weganizm. Aktywiści ratujący zwierzęta
z ferm, rolnik prowadzący wegańskie gospodarstwo ekologiczne, właściciele
schroniska dla krów, świń i kur, zawodowy kolarz torowy z amerykańskiej kadry
narodowej. Niezwykłe historie reżyser uzupełnił wywiadami z autorytetami z
dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii.
Oprócz sław takich jak profesorowie T. Colin Cambpell (znany z bestsellerowej
książki „Nowoczesne Zasady Odżywiania”), Tom Regan, Gary Francione, Peter
Singer, etolog Jonathan Balcombe czy psycholożka i socjolożka Melanie Joy w
filmie zobaczymy również innych specjalistów analizujących dietę wegańską z
różnych perspektyw.
Matt Ruscigo, dietetyk z Amerykańskiego Stowarzyszenia
Dietetyków, jednej z największych na świecie organizacji zajmujących się
żywieniem człowieka, odpowiada na pytanie, jak dieta roślinna wpływa na wyniki
sportowe. Ruscigo od lat współpracuje z wieloma wegańskimi sportowcami
wyczynowymi. Robert Goodland, były konsultant Banku Światowego ds. ochrony
środowiska, współautor badania Livestock
and Climate Change (Hodowla zwierzęca a zmiany klimatu) podkreśla olbrzymi
udział hodowli zwierząt w emisji gazów cieplarnianych. W podobnym tonie
wypowiada się Kurt Schmidinger, geofizyk z Uniwersytetu Wiedeńskiego, autor
projektu badawczego Future Food (Żywność przyszłości). W filmie analizuje
ekologiczny wpływ przemysłowego chowu zwierząt na degradację gleb oraz skażenie
wód i atmosfery.
„Live and Let Live” podchodzi do zagadnienia weganizmu w
sposób niezwykle kompleksowy, rzetelny i naukowy. Nie epatuje krwawymi scenami
z ubojni i laboratoriów wiwisekcyjnych. Poprzez opowieści bohaterów ukazuje,
jak wybór diety wegańskiej może wpłynąć na nasze życie, a poprzez wywiady z
uznanymi naukowcami, jak wpływa na zwierzęta, innych ludzi i całą naszą
planetę.
Mimo że dokument jest filmem non-profit, został nakręcony
bardzo profesjonalnie. Marc Pierschel jest niemieckim socjologiem, wieloletnim
aktywistą prozwierzęcym, autorem poradnika dla początkujących wegan „Vegan!
Vegane Lebensweise für Alle” i… książki kucharskiej „Vegan lecker lecker”
sprzedanej w ponad 40 tys. egzemplarzy! Bilety na światową premierę filmu,
która odbyła się w listopadzie 2013 roku, zostały wysprzedane w ciągu jednego
dnia. Ogólnopolska premiera odbędzie się 14 maja, o godz. 18.00, w warszawskim
kinie Muranów, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu. Z tej okazji
Marc Pierschel przyjedzie do Warszawy i weźmie udział w debacie po pokazie.
Pokazy filmu „Live and Let Live” odbędą się również w wielu
innych miastach Polski w ramach obchodów Ogólnopolskiego Tygodnia
Wegetarianizmu, m.in. w Krakowie, Kołobrzegu, Toruniu i Białymstoku.
Sponsorzy: Polsoja, Józefowicz, Babalscy, GatoGrześ,
Restauracja Ciasna, Fundacja Czarna Owca Pana Kota
Współpraca: CSW LabSen, Dom Muz, Domkultury, Magazyn Vege, Viva!, Melisa i Jazz, Restauracja Karrotka, Otwarte Klatki, Kino Centrum