Toruński
Tydzień Weganizmu 2015 VII edycja 17 - 26 kwietnia
17
kwietnia (piątek)
godz.
18:00 Galeria Sztuki WOZOWNIA ul. Rabiańska 20 www.wozownia.pl
Otwarcie
wystawy LOVE
Trzy
wegańskie artystki przedstawiają sztukę związaną z tematyką
istot pozaludzkich.
Magdalena
Ablewicz,
Liliana
Piskorska, lilianapiskorska.com
Sandra
Wilczyńska,
18
kwietnia (sobota)
-
godz. 14:00 Plac Rapackiego przy pomniku Piłsudskiego
Oficjalne
otwarcie TTW 2015 Kolorowa PARADA
do Nowego Rynku i z powrotem, z Sambą RoR
https://www.facebook.com/sambarortorun?ref=profile
Weź
rodzinę, dzieci, babcię, baloniki, ozdób się kwiatami i
szpinakiem, i bądź dumna, że nie zabijasz! Prosimy nie brać
pupili, gdyż hałas je stresuje.
-
godz. 19:00 Klub Od Nowa ul.
Jurija Gagarina 37A
Etniczny
Zawrót Głowy!! -10-te
urodziny www.etniczny.umk.pl
Stoisko
informacyjne, wegańskie frykasy, torby ręcznie malowane i
benefitowe rysunki dla ruchu prozwierzęcego na Ukrainie
19
kwietnia (Niedziela)
-
godz. 12:00 Gdzieś na Starówce
Samba
RoR - benefit
-
godz. 17:00 Kulturhauz ul.
Poniatowskiego 5/2 http://kulturhauz.com/
„Etyczne
wybory”
– Wykład i prezentacja Anny
Pietrzak,
autorki bloga promującego kosmetyki nietestowane na zwierzętach:
http://chbelleap.blogspot.com/
20
kwietnia (Poniedziałek)
-
godz. 15.30 Stary Rynek pod pomnikiem Kopernika
Happening
"Traumatyczna kolacja we dwoje"
Historia
pewnej pary w Toruniu i jej romantyczna kolacja walentynkowa-
przekonamy się jednak, że nie tak romantyczna...
-
godz. 18:00 Dom Muz ul. Podmurna 1/3
„Mięso,
gospodarka, polityka. Jak się rozwijał masowy chów i
wykorzystanie zwierząt: od wczoraj do dziś?”
Konsumpcja
mięsa była i jest uwarunkowana nierównościami społecznymi.
Pierwotnie jego spożycie było większe w szeregach warstw
uprzywilejowanych społeczeństwa. Biedota i poddani mięsa jedli
zdecydowanie mniej lub wcale. Traktowali to jako luksus. Przy
relatywnie niskiej wydajności produkcji rolnej w przeszłości,
rachunek ekonomiczny nakazywał spożywać przede wszystkim pokarm
roślinny. Produkcja i konsumpcja mięsa zaczęła szybko rosnąć
dopiero wraz z rozwojem przemysłu miejskiego i urbanizacji. Handel
bydłem, skórami, futrami stał się źródłem wielkich dochodów i
akumulacji kapitału. Spożywanie mięsa było też uwarunkowane
przestrzennie: zdecydowanie więcej jedzono go w centrum gospodarki
kapitalistycznej, niż na peryferiach. Polska, a zwłaszcza
Wielkopolska, stały się jednym z głównych producentów mięsa.
Autor prezentacji nie ogranicza się do analizy historycznej, ale też
stara się odpowiedzieć na pytanie: czym warunkowany jest
współczesny przemysł mięsny i spożycie mięsa w Polsce?
Jarosław
Urbański, socjolog i działacz społeczno-polityczny związany
od lat 80. z ruchem anarchistycznym, a później ze środowiskiem
poznańskiego Rozbratu. Działacz Ogólnopolskiego Związku
Zawodowego Inicjatywa Pracownicza. Autor książek: „Globalizacja
a konflikty lokalne” (2002), „Odzyskać miasto. Samowolne
osadnictwo, skłoting i anarchitektura” (2005), „Prekariat i nowa
walka klas” (2014), a także licznych artykułów naukowych i
publicystycznych w tym także o tematyce proanimalistycznej. Od ponad
30 lat jest wegetarianinem.
21
kwietnia (Wtorek)
-
godz. 12:00-18:00 Audytorium
IX Collegium Minus ul.
Fosa Staromiejska 1a
Żywa
Biblioteka. Żywa
Biblioteka to projekt, część Festiwalu Nauki i Sztuki. Organizuje
ją Wydział Humanistyczny UMK przy współpracy Stowarzyszenia
Pracownia Różnorodności. ŻB w czasie którego udostępnia się
lokalnej społeczności „żywy księgozbiór” – osoby ze
środowisk i grup, które obarczone są stereotypami i na co dzień
spotykają się z uprzedzeniami, a często także z dyskryminacją. W
ramach Żywych Bibliotek odwiedzającym je ludziom umożliwia się
bezpośredni kontakt z osobami reprezentującymi rożne grupy
społeczne, w tym m.in. mniejszości kulturowe, religijne, etniczne,
narodowe - podobnie jak z książkami w tradycyjnej bibliotece. Każda
„żywa książka” dzieli się z osobami odwiedzającymi Żywą
Bibliotekę swoim podejściem do świata, swoimi doświadczeniami, a
także tym, jak jest odbierana przez otoczenie z uwagi na
wyróżniającą ją cechę/właściwość. „Żywa książka”
odpowiada w tym celu na pytania „czytających” ją osób.
Interakcja z „żywymi książkami” odbywa się na zasadzie
„jeden na jeden” i nie może przekroczyć 15 20 minut –
chodzi o umożliwienie jak najpełniejszego wykorzystania dostępnego
czasu przez jak największą liczbę osób odwiedzających „Żywą
Bibliotekę”. Funkcjonowanie „Żywej Biblioteki” odbywa się
zgodnie z regulaminem, z którym zapoznawane są wszystkie osoby
uczestniczące w wydarzeniu – „żywe książki”, obsługa i
publiczność.
Problemy
współczesnej mody.
Już
dawno temu funkcjonalność ubioru straciła na znaczeniu, obecnie to
walory estetyczne stanowią priorytet przy wyborze stroju. Jednak od
jakiegoś czasu istnieją zaangażowane grupy, które postanowiły
powrócić do podstawowych zadań odzieży i prześledzić cały
proces jej powstawania. Wielu z nas zaczyna dostrzegać, iż noszone
przez nas rzeczy okupione są niewolniczą pracą, cierpieniem i
totalnym brakiem poszanowania ludzi i zwierząt. Chcę pokazać przed
jakimi problemami stoi przemysł odzieżowy na świecie i jak
reagować na zło, które generuje. Postaram się przedstawić
łamanie praw człowieka i zwierząt w całym łańcuchu produkcji i
dostaw oraz zwrócić uwagę na wszechobecne zjawisko greenwashing'u.
Beata
Owca,
aktywistka na rzecz praw człowieka
(To
wydarzenie odbywa się w trakcie Tygodnia Weganizmu, bowiem weganizm
pojmuje prawa zwierząt jako całość, która w sposób logiczny
włącza w nie prawa człowieka jako reprezentanta świata zwierząt)
22
kwietnia (Środa)
-
godz. 18:00 Ahoj cafe ul. Łazienna 9
"Wszystko,
co chcielibyście wiedzieć o weganizmie, ale baliście się zapytać"
Spotkanie
z wieloletni w wegan(k)ami, które wyjaśnią wszelkie kwestie
dotyczące weganizmu i etyki, zdrowia, ekologii...
23
kwietnia (Czwartek)
godz.
18:00 CSW Labsen Światowy Dzień Ziemi (Zrób coś dla planety,
Bądź weganinem/weganka!)
"Legalne
narzędzia tortur"
Na przestrzeni
ostatnich lat człowiek wymyślił i usprawnił wiele urządzeń
używanych obecnie w hodowli zwierząt na mięso. Te narzędzia budzą
wiele kontrowersji nie tylko wśród wegan i wegetarian. Podczas
prezentacji zobaczymy z jakich "pomocy" korzystają hodowcy
i jaką drogę krowa, kurczak czy świnia muszą przejść zanim ich
części trafią na nasze talerze. Spróbujemy odpowiedzieć na
pytanie - co się dzieje, kiedy cierpienie staje się legalne?
Monika Kuźniewska - doktorantka w Katedrze Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego,
zajmuje się środowiskowym i społecznym kosztem chowu przemysłowego zwierząt;
interesuje się metodami produkcji żywności odzwierzęcej i zagadnieniami związanymi
z bezpieczeństwem żywnościowym.
24
kwietnia (Piątek)
-
godz. 17:00 Dom Muz ul. Podmurna 1/3 www.dommuz.pl
III
Wschechświatowy pokaz filmów antygatunkowistycznych Pióra,
włosy, łuska
25
kwietnia (Sobota)
Wykład z prezentacją „Mongolia oczami weganina” przedstawi Paweł Szczap - weganin, aktywista, muzyk zaangażowany, przewodnik ekoturystyczny po Mongolii (http://diyanchi.blogspot.com )
- godz. 20:00 Koncert Żmijowe Bębny (5000 + Walosz)
Bilet
i numer na loterię fantową: 10 zł
Pyszszszszne Wege
Burguery + pyszszszne ciasta, przyjdź głodna/y
26
kwietnia (Niedziela)
-
godz. 15:00 Kulturhauz ul. Poniatowskiego 5/2
http://kulturhauz.com/
Piknik
na patio!
Dżem
Session Kolorowe naleśniki,
na słodko i wytrawnie. Wegański grill
W
ramach Koalicji Cyrk Bez Zwierząt - blok zabaw cyrkowych i
animacje dla dzieci z klaunem Koko, oraz wyjątkowy występ
Człowieka Warzywo grającego na warzywach!
*************
*Wszystkie
dochody z Tygodnia Weganizmu będą przeznaczone na ratowanie
zwierząt przez ruch ukraiński w strefie wojennej.
*W
trakcie TTW będziemy zbierać symboliczne 1000 podpisów w ramach
akcji toruńskiej z poparciem dziesiątek toruńskich stowarzyszeń i
instytucji związanych ze sztuką, kulturą i działalnością
społeczną, w celu nakłonienia Urzędu Miasta w Toruniu do
zaprzestania wynajmu terenów publicznych dla cyrków, które w
programie posiadają widowiska z udziałem dzikich zwierząt.
Uważamy, że XXI wiek to nie czas dla rozrywki okupionej
cierpieniem.
W
ciągu tygodnia rabat 10 % w barach Karrotka i Fit & Green na
hasło „Tydzień Weganizmu”. W Kawiarni Parter w CSW będzie
można posmakować wegańskie ciasto, kawę fair-trade oraz różne
mleka roślinne! Korzystajcie z okazji!!
Dziękujemy
serdecznie naszym sponsorom: restauracji Ciasna oraz firmom
Primavika, Biobabalscy, Zmiany Zmiany i Gatogrześ.